KANSER VE BESLENME

Kanser tedavi sürecinin daha iyi ilerleyebilmesi için, kanser hastalarının tedavi sürecinde beslenmelerine özen göstermeleri önemlidir. Çünkü vücutlarının ihtiyaç duyduğu protein, vitamin ve mineralleri almaları onlara kas, güç ve direnç sağlar. Fakat, kanser tedavisi sürecinde günlük ihtiyaç duyulan besinleri, beslenme ile almalarını güçleştiren bazı durumlar görülebilir. Bu durumlar, kanserin tipine bağlı olarak istemsiz kilo kaybına yol açabilir. Kemoterapi gibi tedavilerin yan etkileri olarak yansıyan: mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, yemeklerin tadını alamama yani tat algısında bozulma gibi nedenlere bağlı beslenme sorunları sık görülür.
Yetersiz beslenme enerji kaybı, protein kaybı, yağ kitlesi kaybı ve kas yıkımına yol açabilir. Besin ihtiyacının karşılanamaması kanser hastasının sadece kilo değil aynı zamanda güç ve direnç kaybetmesine de neden olabilmektedir. Yetersiz beslenme sonucu görülebilen bu durumlarla karşılaşmamak ve hastanın tüm tedavisi süresince ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller gibi temel besinleri ona sağlamak adına, doktorunun önerisi ile tıbbi beslenme tedavisine ve kişiye göre gerek duyulursa besin destek ürünlerine başlanabilir.
ANTİOKSİDANLARCA ZENGİN BESLENİN!
Meyve ve sebzeler A, C Vitamini, E vitamini ve Selenyum içerir. Bu öğeler antioksidandır ve hücreleri hasardan korur. Ayrıca immün (bağışıklık) sisteminin de sağlıklı olmasına yardım ederler. Kanser ve diğer hastalıkların oluşma riskini de azaltırlar. Birçok sebze ve meyve posa ve birçok fitokimyasallar içerir. Örneğin kükürtlü sebzelerden soğan,sarmsak, pırasa, karnabahar ve brokoli çok güçlü antioksidanlardır. Kırmızı meyve ve sebzelerde bulunan likopen sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir. Lutein koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Beta karoten sarı ve turuncu meyve sebzelerde özellikle havuçta bolca bulunur. Nar, ahududu, böğürtlen gibi meyveler antosiyaninlerden zengindir. Bu fitokimyasalların tamamı kanserle savaşmada rol oynar.
Özellikle ailesinde kanserli birey olan ve kansere yatkınlığı olanlar, sigara içenler ve kirli havalı kentlerde oturanların bu besinleri fazlaca tüketmeleri önerilmektedir.
KURUBAKLAGİLLERE ÖNEM VERİN!
Posadan zengin, yağdan fakir bir diyet kolon ve rektum kanserine karşı koruyucudur. Posa bağırsaktaki kanser yapıcı maddeleri kendi bünyesine alarak vücudumuzdan atılmasını sağlar. Kompleks karbonhidratları ve posadan zengin besinleri kanser hastaları daha çok tüketmeli. Özellikle kuru fasülye, mercimek, nohut gibi kurubaklagiller iyi birer posa kaynaklarıdır. Haftada 2 kez kurubaklagil tüketilmeli.
SAĞLIKLI YAĞLARI TERCİH EDİN !
Yüksek yağlı diyetler sadece kalp hastalıkları için risk değildir. Meme, kolon ve prostat kanserleri de yüksek yağlı beslenme ile ilişkilidir, özellikle de hayvansal yağların yüksek olduğu diyetler. Hayvansal yağlarda genellikle doymuş yağ, kolesterol ve kalori yüksektir Besinleri düşük yağlı özellikle de doymuş yağdan fakir şekilde tüketmeye çalışın. Özellikle omega 3 içeriği yüksek balık , ceviz, badem, semizotu, avakado gibi kaynaklara beslenmede ağırlık verilmelidir. Zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar tüketilmelidir.
Kanser Riskini Arttıran Faktörler
• Sigara, alkol tüketimi
• Bakteri ve virüs enfeksiyonlarının hızlı gelişmesi
• Çok miktarda yapay kimyasallarının alınması
• Radyasyona maruz kalma
• Aşırı şeker tüketimi
• Aşırı yağ ve yağlı besin alımı
• Taze sebze ve meyvelerin az alınması
• Posalı (lifli) besinlerin yetersiz tüketimi
• Tuzlanmış, tütsülenmiş, dumanlanmış besinlerin aşırı alımı